ĽS - HZDS pôjde do volieb orgánov PSK v koalícii

26.05.2005 Celý región

Ľudová strana - Hnutie za demokratické Slovensko (ĽS - HZDS) pôjde do jesenných volieb orgánov Prešovského samosprávneho kraja (PSK) v koalícii. Stále však n...
Ľudová strana - Hnutie za demokratické Slovensko (ĽS - HZDS) pôjde do jesenných volieb orgánov Prešovského samosprávneho kraja (PSK) v koalícii. Stále však nie je jasné jej zloženie. Na tlačovej konferencii v Prešove 20. mája to uviedol predseda Krajského predstavenstva ĽS - HZDS v Prešove Marián Haľko.

Na jednej strane podľa neho stroskotali rozhovory o vytvorení koalície so Slovenskou demokratickou a kresťanskou úniou a Kresťanskodemokratickým hnutím (KDH), na druhej strane je pre ĽS - HZDS neprijateľné spojenie so stranou Smer - sociálna demokracia. Jej krajská rada v Prešove ohlásila pred pár dňami kandidatúru Petra Chudíka, ktorý bol členom HZDS od roku 1992, no v roku 2003 ho vylúčili za podiel na vzniku Tkáčovej platformy v HZDS.
\"My sme viazaní uznesením krajského predstavenstva, ktoré uložilo vyjednávacej komisii nerokovať s politickou stranou, ktorá pôjde s kandidátom pánom Petrom Chudíkom, \" konštatoval Haľko. Dodal, že podpora Chudíkovi nepripadá do úvahy ani v prípade keby postúpil do druhého kola. Haľko informoval, že od pondelka 23. mája rokujú v ďalšom kole o vytvorení koalície s niektorými politickými stranami tak do volieb predsedu ako aj poslancov zastupiteľstva PSK. Bezproblémová je podľa neho spolupráca s Komunistickou stranou Slovenska, Stranou zelených a s Regionálnou demokratickou hromadou Východ. Do koaličných rozhovorov majú svojho volebného kandidáta na predsedu PSK Jána Dobroviča. V záujme koalície sú ochotní ju však aj stiahnuť.
Haľko a celé krajské vedenie ĽS - HZDS nie je smutné z toho, že vytváranie koalície so Smerom stroskotalo. \"Mrzí nás to však, \" dodal. So Smerom si - podľa neho - vzájomne preberajú voličov. Rovnako ich rozladilo aj správanie krajského vedenia KDH, ktoré ešte do 12. apríla veľmi ústretovo s nimi komunikovalo. Odvtedy však nerokuje bez vysvetlenia.

(jj)
 

Vyberte región